Czekolada i jej pozytywne aspekty

Czekolada i jej pozytywne aspekty

Nikt nie robił statystyk dotyczących osób lubiących czekoladę, najpewniej nie ma takiej potrzeby ponieważ większość z nas przepada za tym słodkim smakołykiem. I chociaż bardzo często mówi się o tym, że czekolady nie powinno się jeść, ponieważ jest słodka, kaloryczna i negatywnie wpływa na zdrowie naszej jamy ustnej, to jednak ma też wiele zalet, które powinny nas zachęcić do rozsądnych ilości zjadanej czekolady. Czekolada zawiera składniki odżywcze, witaminy A, E, kompleks witamin B, mikroelementy takie jak: wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, miedź czy cynk. Czekolada poprawia nam samopoczucie, dzięki zawartym w niej endorfinom, które działają rozluźniająco na ciało i mózg. Dzięki przeciwutleniaczom poprawi się praca naszych naczyń krwionośnych, które chronią przed chorobami takimi jak miażdżyca czy niedokrwienie serca. Szczególnie polecaną czekoladą jest tak zwana czekolada gorzka, która zawiera stosunkowo niewiele cukry i dużo kakao, jednak i czekolady z orzechami czy owocami są uważane za zdrowe, ponieważ dostarczają organizmowi zdrowych tłuszczów roślinnych. Nawet jeżeli wybierzmy czekoladę, która nie jest uznawana za najzdrowszą, ale właśnie ta smakuje nam najbardziej to też ni musimy się martwić, o ile zjemy kostkę lub dwie a nie całą tabliczkę, a na koniec umyjemy zęby, żeby nie dać szans próchnicy.