Dieta chorych na choroby tarczycy

Jednym z najważniejszych gruczołów naszego organizmu jest tarczyca. Zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Jedną z chorób, które dotykają tarczycę jest jej niedoczynność. Jednym z objawów niedoczynności tarczycy jest przybieranie na wadze mimo stosowania tych samych, co do tej pory nawyków żywieniowych. Przy niedoczynności tarczycy równie ważną rolę odgrywa nie tylko podawanie hormonu tarczycy, który uzupełni jego niedobory, ale także prawidłowa dieta. Dlatego dieta osób chorych na niedoczynność tarczycy powinna być tak skonstruowana, aby to tycie było znacznie utrudnione. W diecie osób z niedoczynnością tarczycy powinny znaleźć się wyłącznie produkty, które zawierają jak najmniejsze ilości cholesterolu i tłuszczu. Dlatego też dieta osób chorych na niedoczynność tarczycy powinna składać się z nabiału i chudych mięs. Do diety warto wprowadzić zawierające duże ilości jodu owoce morza oraz morskie ryby. Bogatym źródłem jodu są śledzie. Unikajmy jednak jedzenia smażonych ryb, które będą bardziej kaloryczne od tych, które upieczemy na ruszcie. 15 % spożywanych przez osoby z niedoczynnością tarczycy kalorii powinny dostarczać potrawy, które zawierają duże ilości białka. W diecie nie może także zabraknąć wody wzbogaconej jodem. Wody należy wypijać do 2 l w ciągu dnia.