Dieta dla mózgu

Dieta dla mózgu

Naszej dobrej kondycji umysłowej sprzyja odpowiednia dieta. Podstawowym źródłem energii dla naszego mózgu są węglowodany, z których uwalnia się glukoza. Złożone węglowodany, czyli pieczywo pełnoziarniste, kasze, razowy makaron i płatki zbożowe, powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie, a zwłaszcza w diecie osób, które wytężenie pracują umysłowo. Taka dieta zalecana jest na przykład studentom w okresie sesji egzaminacyjnej. Naszą pamięć poprawimy nie tylko ćwicząc swój umysł na przykład poprzez rozwiązywanie krzyżówek, ale także dbając o dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości lecytyny. Lecytyna wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, pomaga także zachować nam dobrą pamięć. Bogatym źródłem lecytyny jest żółtko kurzych jaj. Osoby, które mają prawidłowy poziom cholesterolu mogą zjadać do 4 jajek w ciągu tygodnia. Osoby ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu powinny ograniczyć spożywanie jajek do 2 tygodniowo lub zażywać lecytynę dostępną w aptekach. Demencji i chorobie Alzheimera możemy zapobiegać poprzez stosowanie diety, która jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Najwięcej tych właśnie kwasów tłuszczowych znajdziemy w tłustych rybach morskich. Powinny one gościć na naszych talerzach przynajmniej 2 razy w tygodniu. Najwięcej kwasów tłuszczowych zawierają śledzie, dorsze i łososie. Ryby możemy zastąpić tranem. Warto także używać oleju lnianego do sałatek.