Dieta na masę

Dieta na masę

Dieta wysokobiałkowa kojarzy się z dietą odchudzająca, jednak białko może stanowić również ważny element diety pozwalającej nabrać masę. Chcąc nabrać masy mięśniowej, a nie tłuszczowej, musimy pamiętać o tym, aby przyswajać dużo białka, sporo tłuszczów i najwięcej węglowodanów. Nie można spożywać produktów tłustych. Mięso powinno być chude, ryby raczej tłuste. Zatem spożywamy cielęcinę, wołowinę i drób. Unikajmy wieprzowiny. Nabiał powinien być półtłusty lub nawet chudy. Zatem nie wybieramy mleka 3,2, a 1,5 lub nawet 0,5. To samo z twarogiem. Ser żółty powinien być odtłuszczony. Posiłki powinny być przyjmowane regularnie co 2 – 3 godziny. W ten sposób będziemy szybciej spalać kalorie i dostarczać je mięśniom. Nie należy zapominać o warzywach i produktach zbożowych. W tych ostatnich jest najwięcej węglowodanów. Najlepiej wybierać chleb razowy lub inny pełnoziarnisty. Należy jeść produkty bogate w skrobię, a więc makaron, ryż i ziemniaki. Dieta musi być uzupełniona kilkoma litrami wody mineralnej niegazowanej. Im więcej ćwiczymy, tym więcej wody powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi. Dieta na masę musi być bowiem uzupełniona ćwiczeniami. Jednak nie powinny być to ćwiczenia aerobowe, a więc bieganie, jazda na rowerze, bo wtedy możemy schudnąć, zamiast nabrać masy mięśniowej. Powinniśmy ćwiczyć na siłowni, ale z umiarem. Dietę taką można uzupełnić specjalnymi odżywkami. Najlepiej wybierać te sprawdzone lub dostępne w aptekach.