Dieta osób intensywnie uczących się

Dieta osób intensywnie uczących się

Osoby intensywnie uczące się koniecznie powinny zadbać o prawidłową dietę. Aby mózg mógł prawidłowo funkcjonować niezbędna jest do tego glukoza. Szare komórki naszego mózgu zużywają 25 % energii, którą dostarczamy wraz z pożywieniem. Mówiąc glukoza, myślimy cukier. Jednak najwięcej glukozy dostarczymy naszemu mózgowi nie poprzez jedzenie dużych ilości słodyczy, ale spożywając produkty z pełnego przemiału. Najlepszym źródłem glukozy dla komórek mózgowych są pełnoziarniste mąki i makarony, kasza gryczana, brązowy ryż oraz nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. W naszym organizmie niezbędny jest również aminokwas o nazwie tyrozyna. To dzięki tyrozynie między naszymi komórkami nerwowymi przekazywane są impulsy. Podobnie jak w przypadku glukozy najlepszym źródłem tyrozyny są pełnoziarniste produkty. Tyrozyna znajduje się również w żółtkach jaj, soczewicy, rybach, wołowinie oraz w mleku i jego przetworach. Dla komórek nerwowych niezbędne są  także witaminy z grupy B, a szczególnie witamina B4. Bardzo dobrym źródłem witaminy nie tylko B4, ale także innych witamin z grupy B są produkty pełnoziarniste, zielone liściaste warzywa oraz jajka. Odpowiednia dieta musi dostarczyć także żelaza, głównego składnika hemoglobiny. Dzięki hemoglobinie mózg będzie prawidłowo dotleniony. Dobrym źródłem żelaza jest mięso.