Dieta przy kamicy żółciowej

Kamica żółciowa wymaga zmiany diety. Dieta w kamicy żółciowej powinna być niskotłuszczowa oraz lekkostrawna. Osoby, które cierpią z powodu kamicy żółciowej powinny jeść 5 niewielkich posiłków w ciągu dnia. Taka ilość posiłków zapobiega zastojowi żółci i powstawaniu kamieni w pęcherzyku żółciowym. Osoby z kamicą żółciową powinny jeść wyłącznie duszone, pieczone w folii lub gotowane na parze potrawy. Podstawą zup powinny być wywary warzywne, a nie mięsne. Jeżeli chcemy jeść zabielane zupy nie zabielamy ich śmietaną, ale wyłącznie mlekiem lub jogurtem. Z diety osób chorych na kamicę żółciową powinna zniknąć wieprzowina, czekolada, żółtka jaj oraz potrawy z wieprzowiny. Potrawy te powodują zwiększone wydzielanie cholecystokininy. Hormon ten jest odpowiedzialny za skurcze pęcherzyka żółciowego. Im więcej będzie tego hormonu w naszym organizmie, tym skurcze będą częstsze, a tym samym narażamy się na wywoływanie ataków bólu woreczka żółciowego. W diecie powinniśmy unikać także warzyw strączkowych, cebuli i wszystkich innych potraw, które powodują wzdęcia. Osobom z kamicą żółciową nie poleca się również spożywania czereśni, daktyli i gruszek, które także wywołują wzdęcia. W diecie może znaleźć się pszenne pieczywo, pod warunkiem jednak, że będzie czerstwe. Objawy choroby można łagodzić herbatkami z rumianku lub mięty.