Dieta w ciąży
Kobiety, będąc w ciąży, powinny dbać o to, aby nie zabrakło żadnych mikro- i makroelementów w ich diecie. Do najważniejszych z nich należy oczywiście żelazo, jego brak może prowadzić bowiem do anemii, a ona do innych schorzeń. Żelazo odpowiada za prawidłowy rozwój czerwonych krwinek i transport tlenu. Oczywiście można łykać preparaty zawierające żelazo czy inne ważne składniki, jednak do końca nie wiadomo, jaka jest ich przyswajalność. Najlepiej jest uzupełniać niedobory właśnie poprzez odpowiednią dietę. Zazwyczaj jest tak, że organizm kobiety w ciąży sam wie, czego mu potrzeba, dlatego między innymi w czasie ciąży pojawiają się różnego rodzaju zachcianki. Na przykład typową zachcianką są śledzie. Śledź to ryba morska, której spożycie zaspokaja potrzeby organizmu, dostarczając organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, będących najzdrowszą formą energii. Niezwykle ważny jest również wapń i fosfor. Umożliwiają one przede wszystkim prawidłowy rozwój układu kostnego dziecka. Podstawą zatem diety powinno być mleko, a także owoce i warzywa oraz produkty pełnoziarniste. Kwas foliowy, o którym pamiętają wszyscy ginekolodzy-położnicy, pozwala natomiast na prawidłowy rozwój płodu i łożyska. Znajduje się on w wielu produktach, na przykład w zielonych warzywach i roślinach strączkowych. Zaś cynk w odpowiednich ilościach zapobiega poronieniom. Można go znaleźć przede wszystkim w produktach mlecznych.