Dieta wzmacniająca kości

Dieta wzmacniająca kości

Naturalny proces osłabienia kości, do którego dochodzi wraz z wiekiem, możemy nieco opóźnić stosując odpowiednią dietę. Taka dieta powinna przede wszystkim zawierać dużo wapnia oraz związki, które ułatwiają przyswajanie wapnia. Dieta, która opóźni procesy osłabienia kości powinna zawierać ryby, nabiał, zboża oraz owoce i warzywa. Przykładowy jadłospis może wyglądać tak: na śniadanie zjadamy szklankę naturalnego jogurtu z dodatkiem płatków kukurydzianych, orzechów włoskich i rodzynek. Do śniadania wypijamy szklankę soku z pomarańczy. Na drugie śniadanie zjadamy kromkę pełnoziarnistego chleba posmarowanego margaryną i obłożonego żółtym serem. Do tego zjadamy startą kalarepę posypaną natką z pietruszki i skropioną sokiem z cytryny. Pijemy kawę zbożową z dodatkiem mleka. Na obiad możemy przygotować zupę z fasoli z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Zupę zabielamy 12% śmietaną. Na drugie danie przygotowujemy uduszony na łyżce oleju rzepakowego filet z morszczuka lub innej morskiej ryby. Do ryby podajemy surówkę z białej kapusty, którą przyprawiamy sosem winegret oraz kaszę jęczmienną. Nie zapominamy także o podwieczorku, na który możemy zjeść ryż z jabłkami i wypić szklankę kefiru. Na kolację możemy przygotować pastę ze szprotek, którą zjadamy z 2 kropkami chrupkiego pieczywa. Do tego wypijamy szklankę kakao.