Grupy kolorystyczne warzyw

Grupy kolorystyczne warzyw

W ostatnich latach warzywa zostały podzielone przez dietetyków na 5 kolorystycznych grup. Każda z tych grup związana jest z działaniem odżywczym zaliczonych do danej grupy warzyw. Jedną z tych grup są warzywa zielone, do których zaliczone zostały brokuły, natka z pietruszki, seler naciowy oraz ogórki. Warzywa, które zostały zaliczone do grupy zielonej są bogatym źródłem witamin, błonnika i składników mineralnych. Chronią także nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, mają również działanie moczopędne, mogą wchodzić w skład diety odchudzającej. Seler naciowy jest bardzo dobrym źródłem potasu, magnezu i cynku. Z kolei brokuł dostarczy nam dużych ilości witaminy C, A i B. Kupując brokuły warto wybierać te, które mają ciemnozielone kwiaty, gdyż właśnie takie zawierają najwięcej witamin. Ogórki działają moczopędnie, są przy tym niskokaloryczne. Natka pietruszki jest bardzo bogatym źródłem witaminy C. Zawiera także witaminę A. Do grupy żółtych i pomarańczowych warzyw zostały zaliczone między innymi fasolka szparagowa, dynia, marchewka. Wszystkie warzywa z tej grupy, a szczególnie marchew, to doskonałe źródło witaminy A. Warzywa z tej grupy pozwolą nam uniknąć problemów ze wzrokiem. Zaliczone do grupy czerwonej pomidory, papryka i czerwone buraczki uchronią nas przed zawałem, dzięki dużej zawartości potasu.