Jak wzmocnić serce za pomocą diety

Jak wzmocnić serce za pomocą diety

Jeżeli mamy w rodzinie historię związaną z chorobami serca, jeżeli mamy nadciśnienie tętnicze krwi lub cierpimy na otyłość, szczególnie w rejonie pasa, w takim razie powinnyśmy zwracać szczególną uwagę na naszą dietę. Przede wszystkim, aby wzmocnić serce powinniśmy unikać spożywania jasnego pieczywa oraz makaronu, zastąpić je należy razowym pieczywem, razowymi makaronami oraz brązowym ryżem. Kasze, szczególnie te gruboziarniste, soczewica oraz fasola zawierają błonnik, które mają niski Indeks Glikemiczny, pomogą nam stracić kilka dodatkowych kilogramów i usprawnić serce. Podczas gotowania zastąp sól świeżymi ziołami oraz wyrazistymi przyprawami, dzięki czemu potrawy zyskają doskonały, bogaty i wyjątkowy smak a my będziemy wzmacniać w ten prosty sposób serce. Jednak należy zrezygnować ze spożywania masła lub ograniczyć je w znacznym stopniu, ponieważ podnosi cholesterol we krwi i chociaż w przeciwieństwie do margaryny nie zawiera szkodliwych tłuszczów trans, to jednak wpływa negatywnie na nasze serca. Jak wiadomo potrawy smażone są niezdrowe i kaloryczne, szczególnie jeżeli borykamy się ze słabym sercem, dlatego należy je wyeliminować z naszej diety. Ryby morskie są bardzo wskazane dla wszystkich ludzi, jednak dla osób z problemami z sercem wyjątkowo, najlepiej podawać je pieczone w zestawie ziół i przypraw, jednak bez soli.