Krótko o anemii

Krótko o anemii

Niedobór żelaza w organizmie może prowadzić do anemii. Żelazo jest jednym z najważniejszych składników wchodzących w skład hemoglobiny. Niedobór żelaza oznacza mniejszą ilość hemoglobiny, a tym samym niedotlenienie komórek naszego organizmu. Najczęstszym powodem niedoborów żelaza w organizmie są złe nawyki żywieniowe. Do powstania niedoborów żelaza u kobiet często przyczyniają się obfite miesiączki oraz diety odchudzające. Z problem anemii często borykają się także ciężarne kobiety. Objawy anemii bierzemy często za objawy przemęczenia lub wiosennego przesilenia. Jesteśmy bowiem często zmęczeni, rozdrażnieni lub mamy kłopoty z koncentracją. Często jednak do tych pierwszych, często lekceważonych objawów, dochodzą również inne takie, jak wypadanie włosów, łamiące się paznokcie lub wzdęcia i zaparcia. Kiedy zauważymy u siebie podobne objawy, warto wykonać morfologię. Kiedy podejrzewamy anemię warto poprosić także o skierowanie na badanie, które oznaczy poziom żelaza w surowicy krwi oraz poziom transferyny i ferrytyny. Skomponowanie prawidłowej diety, która zapobiegnie anemii nie jest prostą sprawą. Żelazo bardzo trudno jest wchłaniane z pożywienia, a wiele produktów, które codziennie zjadamy jeszcze to wchłanianie dodatkowo utrudnia. Taką substancją, która utrudnia wchłanianie żelaza jest zawarta w herbacie teina.