Nie łączmy węglowodanów z białkami i tłuszczami

Nie łączmy węglowodanów z  białkami i tłuszczami

Jednym z popularniejszych sposobów dbania o dietę jest niełączenie węglowodanów z białkami i tłuszczami. Według tej diety nie należy łączyć na przykład ziemniaków, makaronów i ryżu z mięsem czy nabiałem. Ale w zasadzie można jeść produkty z każdego stopnia piramidy żywieniowej. Jak w niemal każdej diecie ważne jest, aby nie przesadzić z ilością przyjmowanych kalorii. Można połączyć tę dietę z dietę 1000 kalorii. Jeżeli będziemy dość intensywnie ćwiczyć w trakcie trwania diety, można ilość kalorii podwyższyć o kilkaset. Jednak ilość spożytych kalorii nie powinna przekroczyć ilości zgubionych kalorii w wyniku ćwiczeń, spacerów itp. Do diety tej można dołączyć spożywanie nieinwazyjnych suplementów diety, które powinniśmy nabywać wyłącznie w aptece. Wówczas będziemy mieli pewność, że nie są to szkodliwe środki. Jak nie łączyć węglowodanów z białkami? Po prostu należy spożywać produkty zbożowe i bogate w skrobię ziemniaki, ryż i makaron wyłącznie z warzywami. Tak samo zresztą jak mięso i nabiał. Jak to zrobić? Prosto. Można zjeść gotowane brokuły z ryżem lub mięsem. Można przyrządzić zapiekankę warzywną na bazie np. ziemniaków. Można zjeść chleb z pomidorem czy ogórkiem lub innym warzywem lub owocem. Nabiał w postaci jogurtów należy spożywać osobno lub w połączeniu z warzywami i owocami. Ta dieta wcale nie musi być niesmaczna. Wystarczy odrobina fantazji podczas planowania i przygotowywania posiłków.