O diecie cukrzycowej

O diecie cukrzycowej

Osoby, które zagrożone są cukrzycą powinny przejść na specjalną, tak zwaną cukrzycową dietę. Dieta cukrzycowa pozwala na utrzymywanie poziomu glukozy we krwi na jednakowym poziomie. Osoby zagrożone cukrzycą powinny zjadać 5 posiłków o stałej porze dnia. Dzięki temu unikną one wahania poziomu cukru. W tak zwanej diecie cukrzycowej konieczne są produkty pełnoziarniste oraz duża ilość warzyw. W stosowaniu diety cukrzycowej bardzo ważna jest znajomość tak zwanego indeksu glikemicznego (w skrócie IG). Każdy spożywany przez nas węglowodan ma własną wartość IG. Dzięki wartości IG wiemy, jak spożywany przez nas produkt wpływa na poziom glukozy we krwi. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym podnoszą poziom glukozy. Produkty, które mają IG wyższy niż 70 przyczyniają się do bardzo gwałtownego wzrostu poziomu glukozy. Powodują tym samym tycie. Produkty, których IG wynosi poniżej 55 cukier uwalniają stopniowo. Dlatego osoby zagrożone cukrzycą powinny wybierać produkty z niskim IG. Do grupy produktów z wysokim IG należy białe pieczywo, czy pieczone ziemniaki. Produkty o niskim IG to przede wszystkim surowe warzywa, mleko i jogurt. W diecie cukrzycowej dopuszczalne jest łączenie ze sobą produktów o niskim i wysokim IG. Wartość IG warzyw jeszcze obniżymy jedząc je surowe i nie rozdrobnione. Także makarony najlepiej jest jeść al dente.