O prawidłowej diecie
Dieta, która jest bogata w witaminy, minerały, nabiał, warzywa, owoce i nienasycone kwasy tłuszczowe wzmacnia nasz układ odpornościowy. Z kolei dieta, która jest uboga w składniki pokarmowe, zawiera dużo cukrów wyniszcza florę bakteryjną, a więc przyczynia się między innymi do alergii pokarmowej. Dlatego w naszej codziennej diecie koniecznie powinny znaleźć się kasze. Zawierają one cenne dla naszego organizmu składniki. Kasze są bogatym źródłem witamin z grupy B, zawierają żelazo, wapń, potas, dostarczają lecytyny oraz cennego aminokwasu o nazwie tryptofan. Szczególnie wartościowa jest kasza jaglana. Przygotowany z niej kleik wzmocni nasz organizm i pomoże zwalczyć objawy przeziębienia. W naszej diecie konieczne są także dostarczające błonnika warzywa. Błonnik wraz z owocami i kaszami jest głównym źródłem odżywiania się bakterii probiotycznych. Kiedy dieta jest uboga w składniki zawierające błonnik, probiotyczne bakterie po prostu giną. Nasz system odpornościowy wzmacniają także tłuszcze omega-3. Zawiera je przede wszystkim tran i olej lniany. Warto więc jeść tłuste ryby. Warto także zadbać o to, aby w diecie znalazły się orzechy włoskie, siemię lniane i migdały. Są one cennym źródłem magnezu. Warto także jeść czerwone mięso. Dostarcza ono naszemu organizmowi białka, żelaza i cynku. Czerwone mięso zawiera znacznie więcej żelaza i cynku niż białe mięso. Warto jeść także zabijający bakterie miód.