Obniżamy poziom cholesterolu

Obniżamy poziom cholesterolu

Idealny poziom cholesterolu jest marzeniem wielu osób. Zbyt wysoki poziom cholesterolu nie oznacza jednak natychmiastowej konieczności zażywania leków. Obniżanie poziomu cholesterolu można bowiem rozpocząć od zmian w sposobie żywienia. Leki obniżające poziom cholesterolu dostają od razu jedynie osoby z cukrzycą, nadciśnieniem lub z chorobami serca. Przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu usuwamy przede wszystkim ze swojego jadłospisu zawierające duże ilości cholesterolu masło. Zamiast masła wprowadzamy do swojej diety miękką margarynę. W odróżnieniu od masła  miękkie margaryny nie zawierają nie tylko cholesterolu, ale także tłuszczów trans. Te szkodliwe izomery trans zawiera nie tylko masło, ale także potrawy smażone, słodycze i frytki. Te potrawy powinny zniknąć z naszego jadłospisu. Podobnie zresztą jak potrawy fast food. W uregulowaniu poziomu cholesterolu pomoże nam także błonnik. Błonnik możemy dostarczyć naszemu organizmowi spożywając zielone warzywa. Dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na błonnik to 40 g. Jeśli dostarczamy go zbyt mało z pożywieniem, możemy sięgnąć po preparaty z apteki. W obniżeniu poziomu cholesterolu pomaga także aktywność fizyczna, która wzmacnia układ krążenia oraz utrzymuje prawidłową wagę. Często bowiem z wysokim cholesterolem zmagają się osoby z nadwagą.