Obniżamy poziom cholesterolu

Idealny poziom cholesterolu jest marzeniem wielu osób. Zbyt wysoki poziom cholesterolu nie oznacza jednak natychmiastowej konieczności zażywania leków. Obniżanie poziomu cholesterolu można bowiem rozpocząć od zmian w sposobie żywienia. Leki obniżające poziom cholesterolu dostają od razu jedynie osoby z cukrzycą, nadciśnieniem lub z chorobami serca. Przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu usuwamy przede wszystkim ze swojego jadłospisu zawierające duże ilości cholesterolu masło. Zamiast masła wprowadzamy do swojej diety miękką margarynę. W odróżnieniu od masła miękkie margaryny nie zawierają nie tylko cholesterolu, ale także tłuszczów trans. Te szkodliwe izomery trans zawiera nie tylko masło, ale także potrawy smażone, słodycze i frytki. Te potrawy powinny zniknąć z naszego jadłospisu. Podobnie zresztą jak potrawy fast food. W uregulowaniu poziomu cholesterolu pomoże nam także błonnik. Błonnik możemy dostarczyć naszemu organizmowi spożywając zielone warzywa. Dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na błonnik to 40 g. Jeśli dostarczamy go zbyt mało z pożywieniem, możemy sięgnąć po preparaty z apteki. W obniżeniu poziomu cholesterolu pomaga także aktywność fizyczna, która wzmacnia układ krążenia oraz utrzymuje prawidłową wagę. Często bowiem z wysokim cholesterolem zmagają się osoby z nadwagą.