Różnicowanie diety ze względu na płeć

Różnicowanie diety ze względu na płeć

Dieta to nie tylko odchudzanie. Dieta to również właściwy sposób odżywiania. Czy jest jedna recepta na to jak powinniśmy się odżywiać? Niestety nie. Każdy z nas jest inny i potrzeby naszego organizmu się również różnią. Jednak można powiedzieć, że dieta powinna być po pierwsze uzależniona od wieku, po drugie od aktywności fizycznej, a po trzecie od stanu zdrowia, a na koniec również od płci. Zacznijmy od końca. Kobiety w zasadzie powinny spożywać mniej kalorii od mężczyzn, niezależnie od ich wieku. Spowodowane jest to niższą przemianą materii, która wynika z mniejszej tkanki mięśniowej. Pamiętajmy, że to mięśnie przetwarzają kalorie, a nie tkanka tłuszczowa, której w zasadzie powinno być więcej u kobiet. Kobiety zazwyczaj zjadają mniej węglowodanów od mężczyzn. Nawet w literaturze występują opisy różnych posiłków męskich i damskich. Na przykład w „Panu Tadeuszu” kobiety spożywały inne pokarmy. Mężczyźni jedli mięso, a kobiety np. piwo z twarogiem na śniadanie. Dziś raczej nie polecamy piwa na śniadanie nikomu – ani paniom, ani panom. Dorosłe kobiety w wieku produktywnym i dziewczęta, które już miesiączkują powinny mieć dietę bogatszą w różnego rodzaju związki, które zapobiegną anemii. Panie powinny dbać o to, aby w ich jadłospisie znajdowały się takie produkty jak buraczki ćwikłowe czy wątróbka albo orzechy i produkty pełnoziarniste. Są one bowiem bogate w żelazo, którego może zabraknąć po menstruacji.