Różnicowanie diety ze względu na płeć

Dieta to nie tylko odchudzanie. Dieta to również właściwy sposób odżywiania. Czy jest jedna recepta na to jak powinniśmy się odżywiać? Niestety nie. Każdy z nas jest inny i potrzeby naszego organizmu się również różnią. Jednak można powiedzieć, że dieta powinna być po pierwsze uzależniona od wieku, po drugie od aktywności fizycznej, a po trzecie od stanu zdrowia, a na koniec również od płci. Zacznijmy od końca. Kobiety w zasadzie powinny spożywać mniej kalorii od mężczyzn, niezależnie od ich wieku. Spowodowane jest to niższą przemianą materii, która wynika z mniejszej tkanki mięśniowej. Pamiętajmy, że to mięśnie przetwarzają kalorie, a nie tkanka tłuszczowa, której w zasadzie powinno być więcej u kobiet. Kobiety zazwyczaj zjadają mniej węglowodanów od mężczyzn. Nawet w literaturze występują opisy różnych posiłków męskich i damskich. Na przykład w „Panu Tadeuszu” kobiety spożywały inne pokarmy. Mężczyźni jedli mięso, a kobiety np. piwo z twarogiem na śniadanie. Dziś raczej nie polecamy piwa na śniadanie nikomu – ani paniom, ani panom. Dorosłe kobiety w wieku produktywnym i dziewczęta, które już miesiączkują powinny mieć dietę bogatszą w różnego rodzaju związki, które zapobiegną anemii. Panie powinny dbać o to, aby w ich jadłospisie znajdowały się takie produkty jak buraczki ćwikłowe czy wątróbka albo orzechy i produkty pełnoziarniste. Są one bowiem bogate w żelazo, którego może zabraknąć po menstruacji.