Wegetarianizm, weganizm, frutarianiz

Wegetarianizm, weganizm, frutarianiz

Wegetarianizm, najprościej rzecz ujmując, polega na całkowitym wyeliminowaniu mięs z jadłospisu. Zwolennicy wegetarianizmu, mówiąc o plusach, tej diety, wspominają o lepszym samopoczuciu, braku otyłości, mniejszym odsetku różnego rodzaju chorób, w tym chociażby cukrzycy, nadciśnienia, czy chorób jelitowych. Dieta ta musi być jednak zbilansowana, a białka i tłuszcze zwierzęce i wszelkie zawarte w mięsie witaminy i minerały muszą być uzupełnione poprzez spożywanie np. odpowiednich warzyw. Wegetarianie jedzą jaja i spożywają produkty mleczne, a nawet jedzą ryby. Co więcej niektórzy z nich dopuszczają spożywanie drobiu.  Zatem nie jest to dieta uboga w proteiny. Weganie jedzą jednak już tylko to, co nie pochodzi od zwierząt. Zatem, nie spożywają jaj ani mleka, a zatem również i jogurtów, serów, twarogów oraz masła i śmietany. Ta odmian jest już raczej niewskazana. Weganie motywują swoje decyzje żywieniowe tym, że z jaja mogłyby się wykluć żywe istoty. Jednak niespożywanie produktów mlecznych wydaje się mimo wszystko nieumotywowane przekonaniami moralnymi. Najbardziej restrykcyjną odmianą jest frutarianizm. Jego wyznawcy jedzą tylko warzywa i owoce, i to wyłącznie wówczas, gdy spadną one z krzaczków lub drzew, lub jak w przypadku warzyw pozwalają danej roślinie nadal rosnąć. Żadna forma wegetarianizmu nie jest wskazana w okresie wzrostu organizmu, a zatem nie powinny tej diety stosować dzieci, młodzież ani kobiety w ciąży i te, które karmią.