Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego

Do objawów zespołu jelita drażliwego należą uporczywa zaparcia lub biegunki, wzdęcia i bóle brzucha. Postawienie właściwej diagnozy nie jest jednak proste, gdyż podobne objawy mogą towarzyszyć także innym zaburzeniom pracy układu pokarmowego. Dlatego w celu potwierdzenia lub wykluczenia diagnozy zespołu jelita drażliwego przeprowadza się serię badań wśród, których jest między innymi USG brzucha. Wykonywany jest także test na obecność pasożytów. Jeżeli diagnoza zostanie potwierdzona oprócz leków przeciw wzdęciom i przeciw biegunkom, lekarz może zalecić nam także zmianę diety. Z diety osób, u których został stwierdzony zespół jelita drażliwego, powinien zniknąć cukier i miód, należy także wyeliminować słodkie owoce oraz soki owocowe. Osoby z zespołem jelita drażliwego powinny także ograniczyć, a najlepiej wyeliminować ze swojej diety potrawy, które powodują wzdęcia. Nie zaleca się spożywania grochu, fasoli, kapusty czy śliwek. Osobom, które cierpią na zespół jelita drażliwego często dokuczają zaparcia. Takim osobom na pewno pomoże dieta bogata w błonnik. Dlatego powinny one jeść surowe warzywa, owoce oraz razowe pieczywo i makarony. Osoby z biegunką mogą z kolei jeść białe pieczywo, pomoże także zjadanie gotowanej marchewki czy owocowych galaretek. Dolegliwości nasilają także czarna kawa, herbata, alkohol i gazowane napoje. Dlatego te produkty trzeba wyeliminować ze swojej diety. Pomocne są za to ziołowe herbatki.